Over sexological bodywork, over hoe verlichting zichtbaar wordt:

Hij worstelt al jaren met lichamelijk contact en voelt het enorme verlangen om eindelijk weer eens tegen een lijf aan te kunnen liggen, om te voelen hoe het is om lichamelijk, intiem contact te hebben met een ander, met een vrouw. Om liefde te kunnen voelen in het lichamelijk contact.
Aan zijn hart ligt het niet: hij spreekt met zo veel liefde over zijn vrienden en vriendinnen.
Aan zijn verstand ligt het ook niet: hij is super intelligent en heeft een uitdagende en creatieve baan bij een high-tech bedrijf
Aan zijn uiterlijk ligt het evenmin: hij heeft een vriendelijk gezicht, weet van sociale omgangsvormen en persoonlijke verzorging.
En toch zit hij al jarenlang muurvast; sex lijkt uit zijn leven verdwenen, maar dat is ook begrijpelijk zegt hij zelf: Als je niet eens een ander aan durft te raken, dan kun je niet anders verwachten…

Hij heeft zijn hoofd al jarenlang gebroken over de onderliggende en achterliggende redenen, over waar het allemaal door veroorzaakt werd. Therapie en sessie met psychologen en andere therapeuten; hij kent het klappen van de zweep, maar het heeft hem weinig gebracht. Ja, zelfkennis over zijn mentale programmering, over het functioneren van het brein. Zijn vertrouwde wereld. Meer van hetzelfde. Het brengt hem niet bij zijn gevoel.

Ze hebben hem nooit geholpen naar zijn lijf te luisteren; te vragen wat zijn lijf eigenlijk nodig heeft; te vertrouwen op het zelf-helend vermogen van je eigen lichaam. Het idee was dat door begrijpen heling zou komen.

Ik vertelde hem over hoe het lijf omgaat met spanning, over hoe dat opgeslagen wordt en over hoe het lijf zichzelf kan helen.

Ik vroeg hem: Waar zou je door mij aangeraakt willen worden? en hoe dan precies?

Het proces wat toen volgde was onbeschrijfelijk: Met heldere woorden beschreef hij zijn innerlijke gewaarwording, de gevoeligheid die terugkeerde, de trilling die voelde als genezing, het contact met zijn eigen lijf, de diepe vreugde en ontroering, over het nieuwe perspectief dat ineens weer binnen handbereik leek…..

Wat ik heel helder voor mijn eigen ogen zag gebeuren was dat verlichting ook te bereiken is door heel bewust het lijf de ruimte te geven haar eigen antwoorden te laten formuleren. “Somatic learning” wordt zo ook “somatic healing”.